fredag 4 januari 2013

Saffransskorpor

Recept från Allt om Mat nr 19/2012 (julspecial)

Har testat detta recept ett par gånger och är klart nöjd med detta. Första gången glömde jag pensla skorporna med ägg men det gjorde absolut inget och blev nästan bättre.

Ca 45 st
- Två paket saffran (à ½ g)
- 2 dl strösocker
- 75 g smör, rumsvarmt
- 1 msk vaniljsocker
- 2 ägg
- 5 dl vetemjöl (300 g)
- 1 tsk bakpulver

1 ägg till pensling

1. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Vispa samman smör, socker, vaniljsocker och saffran i en matberedare eller med elvisp. Vispa ner äggen, ett i taget. Blanda samman mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.

2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i tre delar och rulla dem till tjocka längder på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till dem något. Vispa upp ett ägg och pensla längderna. (funkar bra utan ägg)

3. Grädda i nedre delen av ugnen (200 grader) ca 30 minuter.

4. Ta ut längderna och skär dem i långa sneda bitar. Lägg tillbaka bitarna på plåten. Sänk ugnsvärmen till 100 grader. och grädda ca 30 minuter. Låt skorporna kallna på galler. Lägg dem i en burk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar