ca 4 port. laxtartar 200 g lax 100 g gurka 75 g fänkål 1+2 msk pressad citronjuice 2 msk olivolja salt
dillmajonnäs (räcker till fler men är svår att göra mindre av) 2 äggulor 1 msk pressad citronjuice 2 tsk dijonsenap 2 msk hackad dill 1 ½ dl olja med neutral smak salt
Till servering krutonger och dill
1. Lägg äggulor, citron, dijonsenap, dill och salt i en matberedare och
starta mixern. Tillsätt oljan droppvis till en tjock majonnäs. 2. Skala och kärna ur gurkan. Fintärna lax, gurka och fänkål. 3.
Marinera laxen i 2 msk citronjuice och salt ca 2 minuter. Sila bort
vätskan från laxen. Blanda samman 1 msk citronjuice med olivoljan och
blanda ner grönsakerna. 4. Lägg upp laxen i 4 små skålar eller glas.
Lägg på grönsakerna med citronoljan och toppa med krutonger,
dillkvistar och dillmajonnäs.
Ansa och dela brysselkålen. Riv grönkålen i mindre blad och skär
rödkålen i liknande bitar. Hetta upp olja i en wok eller stor stekpanna.
Stek grönsakerna med chili, vitlök och sirap tills de mjuknat något.
Salta och servera woken varm eller ljummen till t ex julskinkan eller
köttbullarna.
Till det yttre är detta
inget annat är små söta minibiskvier doppade i mörk choklad. Ta en tugga
och det guldgula innanmätet blottas – en len smörkräm med tydlig smak
av saffran och apelsin. Oemotståndliga munsbitar att duka upp på julens
gottebord!
Detta recept är gjort för ca 40 små portioner. När du
ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I
vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
Sätt ugnen på 175°C.
Vispa snabbt ihop grovt riven mandelmassa och äggvita med elvisp
till en slät smet. Fyll en spritspåse med smeten. Spritsa ca 40 bottnar
på en bakpapperklädd plåt.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt svalna.
Blanda apelsinjuice med saffran. Låt stå 30 minuter. Vispa smör och
florsocker fluffigt med elvisp. Tillsätt saffransjuicen. Fortsätt vispa
till en slät kräm.
Spritsa eller bred smörkrämen på bottnarna så det blir en liten
topp. Låt stelna i kylen ca 1 timme. Doppa biskvierna i smält mörk
choklad.
Beskrivning
Häll av lagen från sillen och skär den och äpplet i bitar.
Blanda övriga ingredienser, pressa i vitlök.
Smaka av med peppar och vänd ner sillen och äpple.
Solskenssill
Ingredienser
1 pkt
5-minuterssill, Abba
1 citron, endast skalet
1 silverlök
1 lime,
endast skalet
1 vaniljstång
1 apelsin, endast skalet
3 lagerblad
6 vitpepparkorn
Beskrivning
1. Häll av lagen (men spar den till senare!) från sillen och skär den i
bitar.
2. Riv skalen från citrusfrukterna.
3. Hacka silverlöken.
4. Skrapa ur vaniljstången och hacka sedan denna i bitar.
5. Varva sillbitarna, citruscesten, silverlöken och vaniljstången.
Avsluta med att hälla över den sparade lagen, sätt på lock och låt stå minst
en dag!
I helgen har vi hunnit med två julmarknader och lite julbak.
Vi var i lördags på Wiks slotts julmarknad som var ny för i år. Merparten av allt försäljare höll till i slottets olika salar och i några rum fanns det möjlighet för barnen att pyssla. Liv gjorde en smällkaramell och en apelsin med nejlikor som vi nu hängt i köksfönstret. I dag var vi till Hammarskog och där var det inte lika mycket försäljare men mysigt ändå. Liv fick med sig två träfigurer hem som hon ska slipa och måla, en tomte och en snigel.
När vi kom hem från Hammarskog så bakade vi kolakakor med saffran och kokostoppar med lime och punsch. Båda blev riktigt goda och klart värda att göra flera av när dessa tar slut.
Förra helgen var vi till Landqvist handelsträdgård och köpte lökar av olika sorter. Bland annat köpte jag vitlök som ska planteras nu på hösten. Förra helgen var en underbar hösthelg med sol och hyfsad värme. Nu i veckan har kylan slagit till och idag när jag var till kolonin för att sätta vitlöken var det på håret att det gick att få ner lökarna. Normalt sätt brukar jag sätta dessa bredvid de pallkragar vi odlar andra grönsaker i men i år fick det bli en av pallkragarna för i marken var det alldeles för hårt. Det hade blivit en skorpa på jorden även i pallkragen men när jag väl fick bort den så gick det bra. Fyllde även på med ny jord och gödsel. Vitlök, lök, potatis och rabarber är det vi brukar odla mest av på kolonilotten. Vi har fyra sorters rabarber som alla ger hyfsad skörd och då vi har både tidiga och sena sorter är rabarbersässongen lång viket uppskattas av alla i familjen.
Dottern fyller 7 år nästa vecka och maken fyller 50 denna vecka så vi bokade lokal till helgen för att kunna ha båda kalasen på samma ställe. Då maken inte vill ha någon stor mottagning valde vi att hyra Linnés Sävja (Campus Linné) ett lagom stort och mysigt ställe som vi tyckte passade bra.
Dottern har haft mycket bestämda åsikter om kalaset (vilket underlättar planeringen) så där blir det korv med bröd och sedan glassbuffé med många tillbehör, typ 4 såser, och 5-6 andra toppingar i form av marshmallows, maränger, strössel, godis. Naturligtvis serverade i bägare liknade det man får när man köper glass i glasskiosken. Som aktivitet har hon valt att alla som kommer på kalaset ska få måla en mugg som man sedan får med sig hem, så pennor och muggar är inköpta.
Maken kommer att ha buffé med kallskuret och många tillbehör, något som är lätt att ordna och inte kräver allt för mycket tid i köket före. Då det är några allergier bland deltagarna så får vi anpassa lite och göra några specialare men i stort sett har vi sett till att alla kan äta allt.
1
Arbeta samman ingredienserna till
pajdegen. Tryck ut den i en pajform ca 26 cm i diameter. Låt vila i
kylskåp ca 30 minuter. Värm ugnen till 200º. Skala eventuellt äpplena,
kärna ur och skär dem i klyftor. Riv mandelmassan grovt. Blanda
mandelmassa, ägg och mjölk. Häll smeten i pajformen. Tryck ner
äppelklyftorna i smeten. Strö över råsockret.
Hittade ett recept på en kaka i långpanna och då den påminner om en äppelkaka så la jag till äpplen som jag klyftade och blandade med lite socker och kanel innan jag tryckte ner dem i kakan. Den blir saftig, god och luktar väldigt gott i
ugnen.
3-4 äpplen beroende på storlek som klyftas och blandas med socker och kanel efter tycke och smak
Sätt
ugnen på 225 grader. Rör smör och socker vitt i en bunke. Blanda ner
mjölk, ägg och mjölet blandat med bakpulvret och vaniljsockret.
Fördela
degen jämnt på ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30x40 cm.
Fördela äppelklyftorna jämt över formen.
Blanda
ingredienserna till toppingen och fördela/smula den ovanpå degen i
långpannan.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna och skär i rutor.
Vi har fortfarande mycket rabarber kvar på kolonilotten och frysen är full med både rabarber och andra bär så där går det knappt att få in mer. Har därför tittat på lite olika recept på rabarbersylt, man kan ju inte göra paj på all rabarber..
Många recept med kanel hittade jag och det är ju gott så en omgång med det ska det bli sedan ville jag ha en med citron men där var det inte lika lätt att hitta ett bra recept så där får det bli ett litet experiment.
Valde att göra en sockerlag som grund. Till 1 kg rabarber tar man 640 g socker och 2 dl vatten och gör en sockerlag på.
Rabarbersylt med kanel
2 liter finskuren rabarber (ca 1 kg)
2 dl vatten
8 dl socker (640g)
2 tsk mald kanel
2 kanelstänger
2 tsk citronsyra
Gör så här:
Skölj och skär rabarbern i bitar. Koka en sockerlag på vatten och
socker och lägg i kanel och kanelstänger. Låt sjuda några minuter. Ta
upp stängerna och lägg åt sidan.
Lägg ner rabarbern och citronsyran och låt sjuda cirka 20 minuter. Skumma väl.
Slå upp sylten i varma, rengjorda burkar. Skär eller bryt kanelstången i mindre bitar och fördela mellan burkarna.
Rabarbersylt med citron
2 liter finskuren rabarber (ca 1 kg)
2 dl vatten
8 dl socker (640 g)
2 tsk citronsyra
1 citron
Skölj och skär rabarbern i bitar. Tvätta och torka citronen, riv skalet - gärna med ett zectjärn - och blanda med rabarbern, pressa sedan saften ur citronen och ha in väven den. Koka en sockerlag på vatten och socker och häll det över rabarbern och citronsyran.
Låt sjuda cirka 20 minuter och skumma.
Häll upp sylten på varma, rengjorda burkar
Hittade detta recept på Dansukkers hemsida, jordgubbssäsongen är slut men vi har mycket hallon på vår kolonilott och det borde funka att göra denna dessert även med hallon tycker jag. http://www.dansukker.se/se/recept/dianas-sommardessert.aspx
Sätt ugnen på 220°. Mixa mjöl, mandel och socker, så
att mandeln blir grovhackad. Lägg i smör och kör ytterligare några varv
till en smulig deg. Ansa och skär rabarbern i bitar. Blanda rabarber,
hallon, socker och potatismjöl. Varva med smuldegen i en ugnsfast smord
form. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Servera pajen lite ljummen med
lättvispad grädde.
Skala och skär rabarbern i mindre bitar
Lägg den och hallon i en pajform
Strö över muskovadosocker och potatismjöl
Blanda samman smör, socker, mjöl och havregryn till en smuldeg
Häll smulorna ovanpå bären
Grädda i 200°C 15-20 minuter
Vi har som sagt mycket rabarber just nu och jag tittar på recept som skulle kunna var kul att testa och hittade detta på en kaka i långpanna vilket jag tycker är praktiskt när man ska göra till många.
Vi har tre rabarberplantor - två normalstora och ett jättestor - på vår kolonilott och de ger just nu mycket skörd. Då vi inte bara kan leva på rabarberpaj (även om det är gott) har jag gjort rabarbersaft/dricka. Har använt mig av Dansukkers recep. Vid dagens omgång bytte jag ut citron mot lime och det blev friskt och gott, inte alls sött.
Äntligen fredag och helg! Vårvärmen ser ut att vara på intågande vilket vi längtat efter. Förhoppningen är också att värmen för med sig en friskare familj. Denna vinter och vår har varit extrem när det gäller sjukdom, inte sedan Liv var liten och hade problem med öroninflammationer som gick i varandra har vi varit så mycket sjuka men nu hoppas vi att det är över.
Det kan tyckas att det är en vanlig helg men det är ju sista april och sista april i Uppsala är inte en vanlig helg. Oavsett vilket väder det är så firas det i Uppsala denna helg och för studenterna började det redan tidigare i veckan med Skvalborg (dag -2), Kvalborg (dag -1), sedan kommer själva Valborg (dag 0) och sedan avslutas det med Finalborg (dag +1). De flesta aktiviteter är naturligtvis på själva Valborg. Champagnefrukost, forsränning, sillunch, mösspåtagning, champagnegalopp och fest på kvällen.
Med barn som inte tycker om folkmassor är inte sista april i Uppsala en höjdare så vi brukar försöka undvika de centrala delarna av staden denna dag. Möjligen tar vi oss till en brasa på kvällen.
Bifrostordens Riksting 2016 som hölls här i Uppsala. Planeringen har vi i herr- och damlogen här i Uppsala hållit på med ett tag nu och för många har de senaste veckorna varit mycket intensiva med många förberedelser och möten. På det stora hela var det en mycket lyckad helg och de olika arrangemangen flöt på bara.
Nu kan jag börja fokusera på andra saker som hör våren till, t.ex. kolonin som det är hög tid att börja ta hand om. Det får bli en inköpsrunda nu i veckan för att ordna med sättpotatis, jord och fröer som behövs för att komma igång med odlandet. Får se vad vi orkar med i år, just nu känns det om om potatis, lök, lite rotfrukter och mangold får räcka bra. Det är sådant som klarar sig utan att man behöver vattna varje dag. Vi har en bit till kolonin så det är inte bara att "gå förbi" och vattna utan det tar en stund när man ska göra detta och barnen är inte alltid så pigga på att följa med. Vi får se om vi kan få tillgång till en lott på närmare håll vilket vore skönt.
Något som definitivt blivit eftersatt nu i vår är träningen, först på grund av skada (knä) och nu på grund av alla möten och förberedelser inför Rikstinget. Då knät nu börjar kännas bra får jag återuppta löpträningen igen, har visst lovat att vara med på blodomloppet om mindre än en månad...
Jaha, då har man passerat 45 och är således halvvägs till 90 vilken man kan hoppas att man blir och får ha kropp och knopp i gott skick. Födelsedagen var i torsdags men torsdagar är en hektisk dag med simskola/träning mm och i fredags var jag upptagen med damlogen då vi hade gradgivning. Så lite firande hade vi i lördags med i går söndag hade jag kalas. De blev en middag med familjen - mamma, pappa och syster med familj.
För att inte behöva stå och laga mat när gästerna kommer valde jag på inrådan av maken stek och det blev lammstek samt att jag köpt kycklingspett till barnen. Till det serverade jag klyftpotatis och en fetaoströra samt sallad. Till efterrätt blev det kaffe och tårta. Av ICA Maxi Gnista i Uppsala hade jag fått en prinsesstårta (8 personers) som jag hämtade i lördags och då köpte jag även en päronmoussetårta. Passade även på att rensa skåpet på godis (hade hittat en påse med twist) samt att Liv hade valt ut lite smågodis som hon ville ha och som hon även trodde att syster och kusiner (och morfar) ville ha.
Efter kalaset fick vi i säng barnen ganska tidigt men trots det var de ganska trötta i dag på morgonen, särskilt Liv men det beror nog till viss del på att hon även är förkyld (hostig och snorig).
1 kg rostbiff Salt Peppar Marinad: 1dl soja 1 ½ dl balsamvinäger 3 msk flytande honung 3 hackade vitlöksklyftor 1 kruka färsk timjan
Gör så här
Sätt ugnen på 125° och krydda rostbiffen med salt och
peppar. Sätt i stektermometern och stek rostbiffen till 59°C, det tar ca
1 1/2 - 2 timmar.
Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg rostbiffen i dubbla
plastpåsar och häll över marinaden. Vänd ett par gånger så att marinaden
fördelas jämt över rostbiffen. Låt ligga ett dygn i kylen. Skär köttet i
tunna skivor och ringa över lite av marinaden. Servera med
körsbärstomater, färsk timjan och potatisgratäng.
Vi har varit förskonade från influensa tidigare men nu har Liv drabbats. I torsdags efter simskolan var hon lite hängig senare på kvällen kunde vi konstatera att hon hade nästan 39 graders feber. Hon har sedan dess pendlat mellan 38,5 och 39 och lika så har hennes ork och aptit varierat. I går lördag var hon ganska pigg trots drygt 38 grader i temp medans hon idag söndag varit väldigt hängig och bara varit uppe kortare stunder och mest velat ligga i sängen och titta på TV och sova. Får se hur länge det håller i sig, 3-5 dagar verkar vara det normala att febern håller i sig.
Fick nyss kommande veckas mat levererad. Varannan vecka har vi mat från Matkomtfort och vi är mycket nöjda med den matlådan. De har ett lite annorlunda koncept än övriga leverantörer då stora delar av måltiden redan är klar och det till de flesta måltider bara är att koka ris, pasta eller potatis. Inget hackande eller tillagande av såser/röror mm behövs utan det är redan klart. Tillagningen tar 20-30 minuter och med de förslag på tillbehör om man får med varje vecka så blir det goda måltider som även barnen tycker om.
Denna vecka ska vi äta följande:
Måndag
Tomat- och kryddbrässerad kycklingfilé med pasta Tisdag
Stekt torskfilé med basilika- och citrus serveras med kokt potatis Onsdag
Bräserad kotlett med fransksenap och grädde serveras med ris Torsdag
Gulasch med bulgur
Som hos många andra just nu har förkylningen slagit till i familjen, den går lite runt runt känns det som. Man är snorig och hostig någon dag och så blir det lite bättre och någon annan börjar hosta och snora och så går det runt runt. Nu har det väl varit så här i 2-3 veckor och än så länge verkar det inte bli bättre men så länge det inte är värre än en förkylning är det ok tycker jag.
Denna tidpunkt på året är det även mycket aktiviteter och på kvällar och helger. Det är diverse årsmöten som ska klaras av och aktiviteter som startar upp. Mitt uppe i det här kommer snart sportlovet, dock har vi inget särskilt inplanerat då vi redan i januari var i Sälen och åkte skidor så någon sådan resa blir det inte nu. Barnen ser dessutom fram emot att få vara på fritids/fritidsklubben på lovet så det anordnas lite extra kul aktiviteter denna vecka. Eventuellt blir det bio någon dag.
Hittade denna årscykel med tips på hur man planerar odlingsåret. Många bra tips att ta till sig.
Januari–mars
1. Året börjar lugnt. Det finns gott om
tid att kika i trädgårdsböcker och -tidningar, gå på trädgårdsmässor, planera
och inspireras.
2. Planera året med deadlines för
viktiga moment, notera de arbetskrävande perioderna för att kunna planera ditt
övriga liv.
3. Beställ plantor och fröer.
4. Rita skisser över planteringar och
odlingar.
5. Städa i förrådet så att allt är på
plats när det väl rullar igång. Slipa, smörj och se över redskapen.
6. Vinterbeskärning av buskar och träd.
7. Ta hand om trädgårdsmöblerna.
8. Ta ympkvistar och vintersticklingar
av träd och buskar.
9. Vissa sådder – som tomat, chili och
tagetes - ska förodlas tidigt.
10. Sätt ut rådjursskrämmor vid buskar
som djuren brukar äta på.
11. Plocka fram pelargonerna i
februari-mars.
April–juni
1. Den mest intensiva perioden under
trädgårdsåret – och kanske den roligaste.
2. Så snart jorden har börjat reda sig
kan man börja med jordbearbetning och jordförbättring, gödsling och kompost i
trädgårdsland och rabatter.
3.Förså. En vanlig miss är att börja för tidigt, så att
plantorna växer för snabbt och för mycket inomhus.
4. Plantera sommarblommande lökar.
5. Sätt röd och gul lök så snart jorden går att
bearbeta.
6. Förgro potatis.
7. Beskär rosorna i april.
8. Plantera buskar, träd och perenner i
april-maj, så att de hinner etablera sig inför sommaren.
9. I maj påbörjas utplanteringen av
försådden, och det är dags att direktså och sätta potatis.
10. I början av juni planteras det
sista ut.
11. Första ogräsrensningen i odlingarna
är viktig! Det har man igen hela säsongen.
Juli–september
1. Den här perioden handlar mest om
underhåll i trädgården och att njuta av det man har åstadkommit. Och att
skörda, förstås!
2. Ogräsrensning och vattning i
odlingarna och rabatterna.
3. Beskär vårblommande buskar efter
blomningen.
4. Ta sommarsticklingar från träd och
buskar.
5. Beskär hallon och björnbär efter
skörden.
6. Beskärning av fruktträd.
7. Klipp ned perennrabatten innan du
reser på semester om du vill att den ska blomma en andra gång.
8. Börja skörda!
Oktober–december
1.Nu blir det lugnare igen, dags att förbereda för
vintern och summera året.
2. En bra tid för att plantera
perenner, buskar och träd. Lövfällande buskar och träd kan man plantera så
länge det går att gräva i jorden.
3. Plantera vårlökarna.
4. Samla fröer i trädgården till nästa
års sådd.
5. Städa. Kör över höstlöven på
gräsmattan med gräsklipparen så blir det fin näring, eller rafsa in dem i
buskage.
6. Höstgräv i landen i oktober och
rensa bort ogräs i rabatter.
7. Täck känsliga växter inför vintern.
8. Flytta buskar som växer på fel
plats.
9. Leta små mördarsniglar – det är de
små exemplaren som övervintrar.
10.Plantera barrotade träd och buskar.
11. Summera den gångna säsongen, gå ett
varv i trädgården och reflektera över vad som blev bra och inte. Gör
minnesanteckningar.
Tips!
Dokumentera
vad du gör i trädgården, och när! Fota gärna. Det blir ett bra underlag när du
ska utvärdera året som gått, och hjälper dig att inte göra om dina misstag.