tisdag 16 maj 2017

Rabarberkaka med kardemummamaräng

Nu drar rabarbersäsongen i gång och då gäller det att vara förberedd med recept. Vi har i år en ny kolonilott där det är två rabarberplantor och tillsammans med plantor vi har på den andra kolonilotten så har vi nu fem plantor som ger skörd från slutet av maj till slutet av augusti. Vi gör allt från saft, lemonad, sylt, marmelad till pajer och bakverk en favorit som maken testat är att göra rabarbercurd - supergott!



Ingredienser

400 g
rabarber
150 g
smör, rumsvarmt
2 dl
strösocker
1 tsk
vaniljsocker
3 dl
vetemjöl (180 g)
2 tsk
bakpulver
6
äggulor
1 dl
mjölk



Maräng
6
äggvitor
3 dl
strösocker
1 tsk
stött kardemumma

Garnering
Florsocker

Servera eventuellt med lättvispad grädde och jordgubbar


1. Sätt ugnen på 200 grader. Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm breda bitar. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda ner äggulor, mjölk och mjölblandning i smör- och sockersmeten. Häll smeten i en långpanna, 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över rabarberbitarna.

2. Maräng: Vispa äggvitorna till ett riktigt fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under kraftig vispning. Blanda i kardemumman. Bred marängsmeten över rabarbern.

3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakan svalna och skär den i bitar. Pudra över florsocker. Servera kakan ljummen eller kall med lättvispad grädde och eventuellt jordgubbar.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar