måndag 7 september 2015

Rabarber, rabarber, rabarber

Vi har haft en lång rabarbersäsong (den är inte över än) och vi har prova många varianter, curd, sylt, paj, kakor mm. Ska man göra till många är kaka i långpanna smidigt och detta recept blir som en blandning mellan kaka och paj om man har crunchet på. Muffins är enkelt och går snabbt att göra och med lite fyllning och topping blir de extra goda...

Rabarberkaka i långpanna


3 ägg
4 dl strösocker
200 g smör
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
4 dl mjölk
1 liter skivad rabarber
pärlsocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret, låt det svalna.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver.
 Rör ner det smälta smöret i äggsmeten.
Vänd ner mjölet och vispa hastigt i mjölken till en slät smet.
Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper (funkar bra att smöra formen också).
Strö rabarber och pärlsocker över smeten.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.

För den som vill ha lite crunch i kakan, gör en havregrynsgegga att strö över kakan innan den åker i ugnen): Smält ca 50 smör i en kastrull. Tillsätt 1/2 dl strösocker, 1,5 dl havregryn och en skvätt sirap (typ en halv deciliter) och puttra ihop.


Muffinssmet (grundrecept):

  • 100 g   smör 
  • 2 st   ekologiska ägg
  • 1,5 dl   strösocker
  • 1 tsk   vaniljsocker
  • 2 dl   ekologisk mjölk 3%
  • 1 st   citron, skalet
  • 4 dl   vetemjöl
  • 2 tsk   bakpulver
  • 1 nypa   salt

Fyllning:

  • 3 st   stora rabarber
  • 1 msk   smör till stekning
  • 2 msk   strösocker
  • 2 tsk   malen kanel

Smuldeg:

  • 75 g   kallt smör
  • 2 dl   havregryn
  • 1 dl   strösocker
  • 1 dl   vetemjöl
  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
  3. Skala och dela rabarbern i bitar. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna.
  4. Blanda rabarberbitarna med smeten och fyll muffinsformarna till 2/3.
  5. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
  6. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.
  7. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar