Havrekex på mormors vis
500 g havregryn
125 g margarin
5 dl mjölk
2 msk socker
30 g hjorthornssalt
1/2 tsk salt
ca 350 g vetemjöl
Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölken och häll blandningen över havregrynen i en bunke. Rör om ordentligt och låt stå övertäckt till nästa dag.
Blanda socker, hjorthornssalt och salt i lite av vetemjölet. Arbeta in detta i degen. Arbeta sedan in så mycket av vetemjölet som du bara kan. Det är tungt och det känns som om det aldrig kommer att gå, men man får in mer än man tror. Det blir en rätt hård deg som ändå ska gå att kavla. Jag fick lite mjöl över.
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla tunt ut lite deg i taget, först med vanlig kavel och sedan kruskavel. Ta ut runda kakor, t ex med ett glas. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 min (kexen är godast om de får lite färg). Låt svalna på galler och förvara i kakburkar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar