lördag 15 juli 2017

Rabarber i överflöd

Då vi ny har två kolonilotter med två stånd rabarber på den ena och tre (stora) stånd på den andra försöker vi nu göra så mycket som möjligt av dessa. Visst fryser jag en del för att ha till paj i höst/vinter men med begränsade utrymmen i frysen så får vi göra annat med den. I dagarna har vi gjort Rabarberdricka och Rabarbertonic med gott resultat.

Recept Rabarberdricka
1 kg rabarber
1 citron, gärna ekologisk
7 dl socker
3 msk citrosyra
1½ liter vatten
1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft

1. Skölj rabarber och citron, skär i tunna skivor och varva i en stor bunke
2. Blanda sockret med citronsyra och strö ut över frukten
3. Koka upp vattnet, häll det genast i bunken. Täck med lock eller folie och låt vila svalt i ca två dygn.
4. Häll upp saften att självrinna i en silställning. Mät upp mängden saft och tillsätt natriumbensoat. Rör om och häll upp i rengjorda, kalla flaskor. Förvara flaskorna med saft mörkt och kylskåpskallt.

Recept Rabarbertonic
200 g rabarber
2 msk enbär, hela
4 dl vatten
4 msk vit sirap
1,5 dl citron pressad
1 liter tonic water

1. Ansa och skiva rabarbern. Grovhacka enbären. Lägg rabarber och enbär i en kastrull. Tillsätt vatten och sirap. Koka upp, sjud ca 2 min. Ta kastrullen från plattan, låt dra ca 1 timme. Sila och låt kallna.
2. Fördela is i glas och häll i rabarberlag och citron. Tillsätt tonic water och rör om lätt.

Här gjorde jag bara steg ett och har blandat tonicen efter hand som vi druckit. 













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar