Chokladkladdkaka i rutor

Du behöver:
- 150 g smör
- 250 g mörk choklad, 70 procent eller över
- 1 dl ljus sirap
- 1 msk baksirap med malt
- 1 dl strösocker
- 4 ägg
- 120 g vetemjöl (2 dl)
- 1 krm salt
- ströbröd till formen
Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader.Smöra en ugnsfast form, cirka 20X30 centimeter. Ströa med ströbröd.
Grovhacka chokladen och tärna smöret.
Smält chokladen och smöret tillsammans. Antingen på svag värme i en tjockbottnad kastrull eller i vattenbad. OBS! Det får inte bli för varmt - då skär sig blandningen och chokladen blir grynig.
När chokladen och smöret är smält rör du i sirapen och sockret. Vispa sedan i äggen ett och ett tills du har en tjock och slät chokladkräm.
Sikta eller häll ner mjölet under omrörning tills inga klumpar finns kvar.
Bred ut smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 22 minuter. Tiden varierar från ugn till ugn och beroende på vilken form du använder så provstick med en sticka i mitten av kakan. Den ska vara kladdig i mitten men genombakat i kanterna.
Låt kakan svalna helt innan den serveras. Antingen kan du servera den rumsvarm eller kall. Låter du den vila i kyl över natten blir den lättare att skära i fina bitar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar