fredag 6 december 2013

Saffranskaka med citron och aprikoser

Till en kaka:
  • 150 g torkade aprikoser
  • rivet skal av 1 citron
  • 2 msk pressad citron
  • 1 msk konjak (har du ingen konjak eller kanske någon citruslikör så ta lite mer citron istället)
  • 1 msk flytande honung (jag tog jordgubbshonung, men annan går bra)
  • 1/2 pkt saffran (ett knappt kryddmått)
  • 1 krm vaniljpulver
  • 200 g smör (helst rumsvarmt)
  • 2 1/2 dl rörsocker eller strösocker
  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl (240 g)
  • 2 tsk bakpulver
Skär aprikoserna smått och blanda dem i en skål med rivet citronskal, pressad citron, konjak, honung, saffran och vanilj. Rör om och låt det stå minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 175°. Rör samman smör och socker. Till en början kan det vara trögt och jag brukar använda en gaffel för att sedan ta en ballongvisp eller elvispen förstås, som jag aldrig hittar. Vispa smöret mjukt och lite luftigt. Rör ner ett ägg i taget och tillsätt mjölken och sist mjölet blandat med bakpulvret. Blanda ner aprikosblandningen och fördela smeten i en smord och bröad form.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Låt den svalna några minuter och stjälp sedan upp den. Den är förstås löjligt god när den är varm och nybakad, men faktiskt så håller den stilen både en och två dagar senare (om något finns kvar förstås).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar