tisdag 26 november 2013

Glutenfri äppelkaka

När maken igår kom hem från ett möte med sin herrloge blev jag påmind om att jag i ett svagt ögonblick lovat att baka till fredagens sista sammankomst för herrarna (vilken jag ska vara med och servera på). Med vetskap om att det finns glutenintoleranta i sällskapet letade jag på ett recept och hittade detta. Hoppas att det blir bra.

Ingredienser 

(6-8 pers)

Till formen
Smör eller margarin
1 msk Dansukker Rörsocker Strö
2 msk kokosflingor

Smet
3 dl potatismjöl
3 dl Dansukker Florsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 dl kokosflingor
150 g smör eller margarin, rumstempererat
2 ägg
1 dl vaniljyoghurt

Fyllning
2 äpplen

Smöra en rund form, cirka 23 cm i diameter, med avtagbar kant. Strö formen med rörsocker och kokos. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Klicka i matfettet och rör det småsmuligt. Tillsätt äggen och yoghurten och arbeta samman till en smet. Häll upp smeten i formen. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor som sticks ner i kakan. Grädda mitt i ugnen i 175° i cirka 45 minuter. Låt svalna några minuter i formen. Servera kakan, gärna ljummen, med vaniljsås, vaniljglass eller vaniljkesella.

 http://www.dansukker.se/se/recept/glutenfri-applekaka.aspx


Gjorde 1½ sats och använde den mindre långpannan som jag har och då blev det 20 bitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar