torsdag 14 mars 2013

Äppeltosca

Äppeltosca

Bild på Äppeltosca

Ingredienser

5 portioner

Pajbotten:

  • 100 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 krm bakpulver

Toscasmet:

  • 75 g smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1,5 msk mjölk
  • 1 dl blandade nötter, t ex valnötter och pistagemandel
  • 1 dl solrosfrön eller pumpafrön

Fyllning:

  • 4 äpplen, inte för hårda

Gör så här

  • Ugn: 225º
  • 35 minuter

Pajbotten

Smält fettet i en kastrull, låt det svalna lite. Rör ner sockret och mjölet blandat med bakpulver och arbeta snabbt ihop degen. Platta ut den i en pajform (ca 26 cm i diameter) och tryck upp den lite på kanten.

Toscasmet

Smält fettet i en kastrull. Blanda i socker, mjöl och mjölk och koka upp under omrörning tills det tjocknar. Blanda i nötter och frön.

Fyllning

Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Fyll pajskalet "rågat".
Häll toscasmeten över äpplena och sätt in formen i nedre delen av ugnen. Grädda tills äpplena är mjuka och toscatäcket känns knäckigt, 20-25 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar