onsdag 22 februari 2012

Fettisdagen

Självklart skulle det bli semlor på fettisdagen. Tyvärr hann jag inte till Triller för att köpa några semlor så det fick bli Kvantums och de var väl helt ok. Jag, Håkan och Liv hade ätit semlor även på jobbet/förskolan men för Sofia var det den första. Barnen lämnade lite rester men det var kanske inte så konstigt då vi tog dem direkt efter maten då Håkan sedan skulle på möte.

Till nästa vecka får vi antigen baka egna eller hitta några andra att köpa.

Kanske efter detta recept

Semelbullar
50 g jäst
150 g smör
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk kardemumma
1 ägg
14-15 dl vetemjöl
1 ägg att pensla med
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och grädde och värm till fingervarmt. Häll degspadet i bunken och rör ut jästen. Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägg. Rör ner det mesta av mjölet och arbeta degen blank och smidig. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på bakbordet och knåda. Dela i 20 bitar, forma till runda bullar och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa 30 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen cirka 8 minuter. Låt svalna på galler.

Mandelmassa
Hemmagjord mandelmassa gör man av lika delar sötmandel och strösocker, räknat i vikt.
500 g sötmandel (om man vill kan 25 g bytas ut mot bittermandel)
500 g strösocker
Skålla och skala mandeln. Kör mandel och socker i matberedare länge, tills det blir en varm och jämn massa som håller ihop. Det kan ta 5-10 minuter.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar